06 204 211 40 | info@toren10.nl

Contentbeheer en content management

Vind meer tijd voor andere zaken

Heb je even geen tijd om je website bij te werken? Kom je tijdelijk handen te kort om content te plaatsen? Of staat er een groot content project voor de deur? Sta dan eens stil bij het inhuren van een ervaren content beheerder en geef je contentbeheer uit handen.

Ervaring met contentbeheer en content management

In de afgelopen zestien jaar ben ik uitgegroeid tot een ervaren content manager. Zo heb ik het contentbeheer gedaan voor verschillende werkgevers en te maken gehad met veel verschillende content management systemen. In essentie hebben ze allemaal hetzelfde doel, alleen is de één gebruiksvriendelijker dan de ander. Mijn ervaring is dat de systemen die tegenwoordig worden ontwikkeld veel gebruiksvriendelijker zijn en dat de werking er van snel te leren is. Ik veel gewerkt met Typo 3, WordPress en Sharepoint, maar andere systemen zijn ook geen probleem.

Content Management Systeem (CMS)

De meeste websites hebben een cms (content management systeem) als basis. Deze sites zijn in grote lijnen zelfstandig door de eigenaar te onderhouden. Met een unieke login is de ‘achterkant’ van de site te benaderen. Zo is het mogelijk om content aan te passen, zoals tekst en afbeeldingen.

Verschillende systemen

Het ene cms is het andere niet. Er zijn veel verschillende soorten en merken, maar het ze zijn over het algemeen in 3 categorieën onder te verdelen.

Closed source systemen

Hier vallen de uitgebreide Enterprise content management systemen onder waar vaak dure licentie regelingen aan vast zitten met meerjarige contracten. Het zijn de systemen waarvan de software in house wordt ontwikkeld door grotere merken en goed beschermd wordt voor de concurrentie. Een cms als Sharepoint (Microsoft) is daar een voorbeeld van. Het probleem is dat het technisch onderhoud van een dergelijk cms niet door iedereen gedaan kan worden. Hiervoor zijn vaak aangewezen bedrijven voor nodig, waar wederom de nodige kosten aan verbonden zitten.

 

Open source systemen

Een Open Source CMS is een cms waarvan de basis ooit is neergezet, maar waarvan de code rechtenvrij is vrijgesteld voor andere ontwikkelaars. Er houden wereldwijd ontwikkelaars, vaak als hobby,zich bezig met de doorontwikkeling van de basis. Het cms wordt dus steeds verder doorontwikkeld en verbeterd. Voorbeelden hiervan zijn Joomla en WordPress. WordPress is één van de meest gebruikte Open Source cms-en en is voor de gebruiker gratis te downloaden. Naast  het gratis cms worden ook zogenaamde plugins ontwikkeld. Met plugins kun je nieuwe functionaliteiten toevoegen aan je website.

Maatwerk

Veel ontwikkelaars leveren maatwerk of ontwikkelen websites met als basis een eigen ontworpen cms. Het voordeel van maatwerk is dat je als klant aan kunt geven waar je behoefte aan hebt. Dit kan dan, vaak tegen een meerprijs, gebouwd worden. Let wel op. Niet alle ontwikkelaars zijn op de hoogte van ontwikkeling op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Het cms is dan technisch niet correct ingericht voor SEO, wat nadelig kan werken voor de vindbaarheid van je website. Daarnaast kan de gebruiks-vriendelijkheid van het cms niet ingesteld zijn op je eigen behoefte.

Welk cms past bij jou?

Ben je toe aan een nieuwe website of sta je op het punt een eigen bedrijf te starten? Denk dan goed na over de keuze van cms. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Bepalend is onder andere het budget, in welke branche zit je, welke dienst of welk product verkoop je, besteed je het onderhoud en het updaten uit of hou je het zelf in de hand, wat zijn je toekomstplannen? De antwoorden op deze vragen bepalen je keuze. Je website moet mee kunnen groeien met je ambities, maar betaal niet te veel voor functionaliteiten die je nooit gaat gebruiken.

Midden- en kleinbedrijf (MKB)

Voor het MKB geldt dat de mogelijkheden die een website moet bieden in 99% van de gevallen prima met een Open Source CMS op te lossen valt. De Open Source systemen zijn gebruiksvriendelijk en worden altijd kosteloos doorontwikkeld. Je hebt geen grote budgetten nodig om in te stappen en je hebt keuze in gespecialiseerde systemen. Het ene cms is meer ingericht op webshops, de ander weer meer bloggen, maar tegenwoordig is bijna alles mogelijk. Het gebruiksgemak is dan doorslaggevend.

"Sometimes the wrong choices bring us to the right places..."

Contact...

Toren 10 website optimalisatie

Arjen Brouwer
Brederostraat 35
8023AN Zwolle
06-20421140
info@toren10.nl

KvK: 65994329
BTW: NL1071.63.652.B01

Wat ik volg...