06 204 211 40 | info@toren10.nl

Je zult je wel afvragen waarom ik nu gebruik maak van bananen op mijn website? Dit was ook de eerste vraag van mijn vriendin toen ze mijn website voor het eerst zag. Nou, daar heb je direct het antwoord al. De banaan valt dus op! De banaan roept vragen op en trekt de aandacht. Graag leg ik aan je, aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit wat je als ondernemer, online marketeer of bedrijf met een banaan kunt bereiken.

Testen met bananen

Natuurlijk staat de banaan niet voor handel, tenzij je een fruithandel hebt. Maar er is wel wat speciaals met die banaan aan de hand.

Zo werkte ik een aantal jaren geleden als online marketeer voor een grote Nederlandse verzekeraar. Deze verzekeringsmaatschappij was een van de online pioniers op het gebied van het online aanbieden en afsluiten van verzekeringen. De ontwikkeling van de website ging in razend tempo. Om dit tempo vol te kunnen houden was er een team van ontwikkelaars en (ux)designers geformeerd, die direct alle vernieuwingen en ideeën uit konden voeren. Het testen van nieuwe functionaliteiten en ideeën werd in house gedaan en direct toegepast op de gebruiker, de bezoeker van de website.

De vrijdagmiddag-borrel

Dat het er niet altijd serieus aan toe gaat op een ontwikkelafdeling kwam naar voren op een vrijdagmiddag. Als grap werd er een afbeelding van een banaan op de homepage van de website gezet met een link naar de overzichtspagina van de verzekeringen. Of het de bedoeling was dat de afbeelding een weekend zou blijven staan… ik denk het niet, maar niemand was op het idee gekomen om deze nog even gauw te verwijderen voor het weekend. Het gevolg was dat de banaan er twee dagen lang de site heeft opgevrolijkt, totdat op maandagochtend dit werd ontdekt.

Het resultaat

De grap heeft natuurlijk wat waarschuwingen opgeleverd, maar heeft ook zeer veel waardevolle informatie gebracht. Gebleken is namelijk dat de aanwezigheid van de banaan dusdanig veel aandacht trok van de bezoeker en uiteindelijk veruit het meest geklikte element was op de site. Goed, het heeft uiteindelijk niet geleid tot meer afgesloten verzekeringen dan in een vergelijkbaar weekend, daarvoor was de landingspagina niet geschikt. Het leverde natuurlijk wel een zeer goede case op en een basis om verder uit te werken.

Wat is nu de moraal achter het verhaal

De moraal van het verhaal is natuurlijk niet dat iedereen een afbeelding van een banaan op de homepage van de website moet zetten. Nee, de moraal zit ‘m in het feit dat je op je website altijd een grote aandachtstrekker nodig hebt met een treffende call-to-action.
Daarnaast bereik je meer resultaat, door de call-to-action en de landingspagina op elkaar af te stemmen. De verwachting van de bezoeker bij het klikken van de button, moet op de vervolgpagina waargemaakt worden.
In het geval van de verzekeraar heeft de banaan niet direct extra verzekeringen opgeleverd. Op een verzekeringssite ben je immers niet op zoek naar fruit, maar naar een verzekering.

Toepassing in de praktijk

Hoe pas je het bovenstaande verhaal toe in de praktijk? Hoe zet je dit voor je eigen site om in resultaat? Dat zal ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ik werk voor de duidelijkheid twee zaken uit:

  1. De belofte van de call-to-action
  2. De landingspagina

De belofte van de Call to Action

De call to action van de advertentie of button moet aansluiten op de landingspagina. Bijvoorbeeld ‘Maak nu een afspraak’ of ‘Afspraak maken’ moet landen op de contactpagina of een pagina die speciaal gemaakt is voor het maken van een afspraak. De contactgegevens moet in ieder geval zichtbaar zijn. Hou in je achterhoofd dat de bezoeker zo min mogelijk moeite wil doen.
Als je in een banner vraagt om het maken van een afspraak, dan wil je niet landen op de homepage van de website, waar je nog moet zoeken naar jouw de contactgegevens.

Ga in de schoenen staan van de bezoeker en denk na over wat jijzelf zou verwachten!

De optimalisatie van landingspagina

Een landingspagina wordt in principe gemaakt voor één doel, en dat is de bezoeker verleiden tot het ondernemen van actie. Dat kan zijn het inschrijven voor je nieuwsbrief, het inschrijven voor een open dag, het kopen van een boek, noem maar op. Overgaan tot actie gaat het makkelijkst als je niet wordt afgeleid door andere zaken. Dus laat op de landingspagina alleen zien wat je belooft in de Call to Action. Zorg ervoor dat de bezoeker maar één handeling kan verrichten.

Wat moet je verwijderen?

  1. Alle afleiding, zoals links naar andere producten of naar meer informatie
  2. Navigatie naar andere pagina’s
  3. Uitnodiging voor het delen op Social Media
  4. Alle andere verleiders die niet bijdragen aan het behalen van jouw doel, namelijk de conversie (en het doel van de bezoeker

Bezoekers zijn net Gorilla’s

Conversionlab geeft een mooi voorbeeld, waarin ze uitleggen waarom je de landingspagina aan moet sluiten op de belofte die je in de CTA doet. Hierin maakt Conversionlab de vergelijking tussen bezoekers en gorilla’s. Vergelijk dus je bezoeker met een Gorilla. Gorilla’s houden van bananen. Een banaan zal altijd z’n aandacht trekken.
Jouw call to action roept “Klik hier, we beloven je een banaan”. Jouw bezoeker zal hetzelfde reageren op je advertentie en volgt de link.

 

Het probleem ontstaat als de Gorilla op je landingspagina geen banaan vindt, maar een fruitmand. De Gorilla is lui en het zoeken naar de echte beloning, de banaan, is frustrerend en teveel werk. De Gorilla haakt teleurgesteld en gefrustreerd af… en verlaat dus je website. Jij geen conversie en de bezoeker een slechte nasmaak.

De oplossing is eenvoudig, laat al het andere fruit weg en bied alleen de banaan aan. Het klinkt zeer eenvoudig, maar de verleiding voor veel ondernemers is groot om meer aan te bieden dan alleen dat ene product of dienst. Het assortiment is tenslotte groter, waarom dan niet meer aanbieden?

Focus aanbrengen

Focus je op die ene conversie en op een goede nazorg/service. De waarde hiervan is groter dan je denkt. Heeft de klant een goed gevoel na aankoop, dan is de kans groot dat hij/zij terugkomt. Bedrijven als Coolblue en Bol.com zijn hier groot door geworden.